Rahsia Orang Berjaya. “The Power of FOCUS!”

stay-focused-til-its-done

“Orang Berjaya”, mereka FOKUS dalam setiap benda mereka buat. Apabila mereka START buat sesuatu, mereka akan buat sehingga HABIS. Orang yang gagal, mereka pandai start, tapi tak pernah habis.

Contoh mudah, dalam semua buku (novel, ilmiah dll) yang pernah kita beli, berapa banyakkah yang benar- benar kita berjaya HABIS membacanya? *sentap*

Jika anda mempunyai prinsip FOKUS seperti di atas, tahniah saya ucapkan. 😀

Perhatikan Solat Fardhu 5 waktu kita, Allah SWT telah menyusun “Nilai Kejayaan” ini untuk kita, hari-hari kita dilatih sebenarnya (tanpa kita sedar). Maka beruntunglah orang-orang beriman. Yakni yang khusyuk (fokus) dalam solatnya (23:1-2). Buktinya, bermula kita mengangkat takbir, kita dilarang keluar daripada solat (tanpa sebab yang membolehkan), sehinggalah kita selesai solat. Ibarat, Allah SWT sedang mengajar kita, apabila kita mula buat sesuatu (yang baik), kita mesti selesaikannya. Setuju dengan saya?

Dua kesimpulan di sini:

Pertama, siapakah diri kita tidak mahu buat apa yang Allah suruh, dan tinggal apa yang Allah larang? Adakah kita cuba mengatakan bahawa kita lebih tahu tentang diri kita sendiri berbanding Allah SWT? Nasihat untuk diri saya sendiri, sedarlah, walaupun sesuatu benda itu kita suka buat, tengok, dengar, rasa atau apa sahaja, tetapi jika Allah melarang perkara itu, maka layakkah kita menentangnya? Dan bukankah Allah SWT lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita, sedangkan kita tidak mengetahui?

Kedua, aplikasikan nilai FOKUS yang kita baru kita belajar ini dalam setiap urusan (yang baik) harian kita. InsyaAllah, anda Kaya dan Berjaya!, fi Dunya wal Akhirat.. AllahuAkbar 😀  ‪#‎ImALeader‬

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s